Arena

 

Thuis  Nieuws  Zeeland  Zeelandse ondernemers vragen tijd voor alternatief plan

Zeelandse ondernemers vragen tijd voor alternatief plan

 

De Zeelandse ondernemers komen met een alternatief plan.

De Zeelandse ondernemers komen met een alternatief plan.

ZEELAND - In de voorbereidende raadsvergadering van dinsdag 10 april vroeg John Eijsermans namens de Zeelandse ondernemers uitstel voor de beslissing over het Kindcentrum aan om een nieuw plan te ontwikkelen voor het centrum van het dorp. Iets waar de gemeenteraad geen oren naar heeft. Toch hopen de ondernemers de politici nog op andere gedachten te brengen. “We hebben slechts twee maanden nodig, wie doen we daar kwaad mee?”

 

Stiching Dorpskern Zeeland (SDZ) en de Zeelandse Ondernemersvereniging (ZOV) vinden dat er veel meer uit het centrum van Zeeland te halen valt. “Wij zien flinke kansen in de toekomst”, zegt ZOV-voorzitter John Eijsermans. “Het nieuwe ziekenhuis in Uden trekt veel verkeer. Zeeland kan dan een sterke regiofunctie hebben als poort van Uden. Onze ideeën worden echter telkens afgeschoten door het college, die wil niet met ons samenwerken. Over anderhalf jaar zijn we van deze coalitie af, maar wij moeten als ondernemers nog zeker twintig jaar verder.”
Daarom pakken de ondernemers samen het plan op om het Morgenzon-terrein anders in te richten. “Wij onderstrepen dat er snel een nieuwe school moet komen”, zegt Peter van Boekel van SDZ. “Maar dat kan op een betere locatie. We moeten voorkomen dat de Kerkstraat dichtslibt. Dan gaan mensen liever ergens anders winkelen en raken wij ze kwijt. Daarom willen wij graag in het centrum een groen hart creëren. De coalitie zegt elke keer: 'kom maar met iets'. Nou, hier heb je ons voorstel. We vragen enkel twee maanden uitwerktijd, wie doen we daar kwaad mee?”

'Negatieve sfeer'
Opmerkingen van de politiek dat de middenstand in Zeeland verdwijnt is pertinent onwaar volgens de ondernemers. Volgens SDZ en ZOV zijn er juist veel, veelal jonge, ondernemers die graag willen beginnen of uitbreiden in het centrum. Een van hen is Jannesjan Bergmans van EP: Toon Bergmans. “De politiek heeft niet in de gaten wat voor een negatieve sfeer ze creëren, wat dat voor invloed heeft op het winkelend publiek”, geeft hij aan. “Wij moeten ons bijna dagelijks verdedigen omdat klanten denken dat we dichtgaan. Het college moet verder kijken dan hun neus lang is.” Verder hebben Kruidvat en Marskramer concrete interesse getoond.

 

Eerste schets van de ondernemers voor een alternatief op het Morgenzon-terrein met woningen (1), parkeerplaatsen (2), een verhard terrein/schaatsbaan (3), een galerie/orangerie (4), een kiosk (5), een waterpartij (6) en een zitje (7). Het Bondsgebouw (8) en de kerk worden geïntegreerd in het plan.

Eerste schets van de ondernemers voor een alternatief op het Morgenzon-terrein met woningen (1), parkeerplaatsen (2), een verhard terrein/schaatsbaan (3), een galerie/orangerie (4), een kiosk (5), een waterpartij (6) en een zitje (7). Het Bondsgebouw (8) en de kerk worden geïntegreerd in het plan.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Arena

Thuis Nieuws Zeeland Ook Zeelandse ondernemers nu op de barricaden

Ook Zeelandse ondernemers nu op de barricaden

Zeelandse ondernemers vrezen dat een leefbare toekomst voor hun dorp er niet in zit bij de huidige plannen van het college.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zeelandse ondernemers vrezen dat een leefbare toekomst voor hun dorp er niet in zit bij de huidige plannen van het college.

'Kindcentrum op Morgenzon-terrein is doodsteek voor ons dorp'

ZEELAND - Actiegroep Zorg om Zeeland (ZOZ) heeft in de Zeelandse Ondernemersvereniging (ZOV) en Stichting Dorpskern Zeeland (SDZ) twee belangrijke partijen gevonden in haar niet aflatende strijd tegen locatie Morgenzon-terrein voor het nog te bouwen Kindcentrum. De groepen vinden dat de politiek niet luistert. Daarom gaven zij woensdagochtend een persconferentie om nogmaals hun verhaal te doen. Tevens schoven enkele leden van de in 2007 door de gemeente opgerichte klankbordgroep aan. Het leeuwendeel daarvan heeft ook zijn vraagtekens gezet bij de locatie Morgenzon. “Wij willen niet met modder gooien, maar een vuist maken.”

Dat de Zeelanders zich steeds meer verenigen om te protesteren tegen de plannen voor het Kindcentrum heeft de coalitie aan zichzelf te danken, is de teneur tijdens de bijeenkomst. Zowel burgers als ondernemers voelen zich niet serieus genomen door de politiek. “Bijna alles is gebaseerd op aannames en niet op feiten. Er zijn enkel globale onderzoeken gedaan”, beweert Jeroen van den Broek, een van de ZOZ-sympathisanten. “We zijn het er allemaal over eens dat een nieuwe school de prioriteit heeft, maar dat kan ook op Kerkstraat-Oost. Als je kijkt naar de toekomst van het dorp is dat bij uitstek de meest geschikte plek. Maar dan moet er wel de wil zijn voor een heroverweging. We zijn inmiddels anderhalf jaar verder. Het is absoluut geen schande om nu een andere keuze te maken op basis van voortschrijdende inzichten.”
De actiegroep krijgt regelmatig het verwijt dat ze pas op het laatste moment haar bezwaar kenbaar maakt, terwijl het traject al bijna twee jaar loopt. Van den Broek: “Dat heeft te maken met beleefdheid. Wij hadden verwacht dat we een dialoog konden voeren met de politiek. Ze luisteren echter niet naar ons. Daarom zijn we later begonnen met acties.”
'Doodsteek'
Tot nu toe lieten vooral burgers en omwonenden hun stem horen, maar inmiddels hebben ondernemersgroepen ZOV en SDZ zich achter ZOZ geschaard. De Zeelandse middenstand is bang dat een florerende toekomst van het dorp geblokkeerd wordt als het Kindcentrum op het Morgenzon-terrein gebouwd wordt. “Vanaf het moment dat de eerste plannen op tafel kwamen in 2007 hebben wij deze gesteund”, zegt John Eijsermans, winkelier en tevens ZOV-voorzitter. “Wel was ons toegezegd door het college dat ze de verkeers- en parkeerproblematiek in het voortraject zouden onderzoeken. Dat is nog steeds niet fatsoenlijk gebeurd. Wij maken ons zorgen. Dat blijkt ook uit het feit dat bijna alle ondernemers aanwezig waren op de laatste ledenvergadering. Een duidelijk signaal. Tot op heden hebben we ons altijd politiek neutraal opgesteld, maar nu klimmen we op de barricaden. Met het Kindcentrum op het Morgenzon-terrein zet je de Kerkstraat dicht. Dat is de doodsteek voor Zeeland. Het is jammer dat er zo weinig oppositie is. Nu hoeft de coalitie haar keuzes niet goed te onderbouwen. Dat is een ongezonde situatie.”

'Absurd'
Tijdens de voorbereidende raadsvergadering van dinsdag 6 maart maakte Sybren Reitsma een opmerking die bij veel ondernemers in het verkeerde keelgat schoot. De CDA-voorman voorspelde dat de middenstand uit Zeeland verdwijnt en dat mensen veel liever in Uden gaan winkelen. “Dat is echt absurd”, vindt Peter van Dongen, lid van de klankbordgroep. “Reitsma durft ook te beweren dat er democratisch is gekozen voor het Morgenzon-terrein. Hoe kan hij dat zeggen als er zoveel Zeelanders tegen zijn? Als we dit tijdens de verkiezingen hadden geweten dan was de RPP nu waarschijnlijk alleenheerser in Landerd en had die school er al lang gestaan. Er wordt geroepen dat de politiek te ver van de burger afstaat, maar als wij dan met alternatieven komen sturen ze ons weg. Terwijl ze ons juist met open armen zouden moeten ontvangen. Als belastingbetaler mag je toch ook een mening hebben? Dat heeft niks te maken met onze zin niet krijgen, maar met het opstellen van een goede toekomstvisie voor ons dorp.”

'Coalitiebelang of toekomst'
De doelstelling van de ondernemers is een leefbaar centrum. “In het verleden hebben wij een plan gepresenteerd met zeer goede initiatieven”, vertelt Peter van Boekel. “Destijds is de politiek zelfs boos op ons geworden. Wethouder Harrie van Dongen wilde geen samenwerking aangaan, terwijl wij juist als ondernemers veel tijd en geld investeerden om goede alternatieven te onderzoeken. Nu is er een budget van acht ton. Veel is daarvoor nog niet gedaan. Waarom gebruiken ze dat niet om te kijken naar alternatieven? Welke harde feiten zijn er straks halverwege april, als de politiek een besluit moet nemen? Waarop baseren zij hun beslissing? Het enige argument dat elke keer aangevoerd wordt is dat de school er zo snel mogelijk moet komen. Wij zijn helemaal murw geslagen door die politieke desinteresse. De politici moeten bij zichzelf te rade gaan en bedenken wat belangrijker is: hun partij- en coalitiebelang of de toekomst van Zeeland. Dat is de vraag. En als ze niet voor het dorp kiezen zijn ze geen knip voor de neus waard. Het college heeft op z'n minst de plicht om alternatieven te onderzoeken voordat de gemeenteraad een definitief besluit neemt.”
De ondernemers en actievoerders kunnen zich bijna niet voorstellen dat de politiek niets doet met de uitslag van de enquête die ZOZ komend weekend houdt. “Democratie is de meerderheid, toch”, gaat Van Boekel verder. “Als Progressief Landerd in de oppositie had gezeten was die enquête er al lang geweest. Ik ben blij dat Zeeland zich eindelijk roert. Hopelijk pikt de politiek onze boodschap op en gaan ze ermee aan de slag. Uiteindelijk willen we allemaal het beste voor ons dorp. Niet alleen op korte termijn, maar juist ook in de toekomst.”