ARENA : 'Dit is nog geen gelopen race' 

 

Thuis  Nieuws  Zeeland  'Dit is nog geen gelopen race'

'Dit is nog geen gelopen race'

Zeelanders vol onbegrip over besluitvorming Kindcentrum
ZEELAND - De Landerdse gemeenteraad besloot donderdag 19 april met negen tegen vijf stemmen om het Kindcentrum ondanks alle protesten toch gewoon op het Morgenzon-terrein te bouwen. Dit tot groot ongenoegen van de Zeelandse ondernemers, oppositiepartij RPP en het leeuwendeel van de Zeelandse inwoners. De vergadering begon met een groot aantal insprekers, die ogenschijnlijk weinig indruk maakten. De raadsleden praatten volledig langs elkaar heen en de reeds betrokken stellingen werden op geen enkele manier verlaten. 

De raad stemt met negen tegen vijf voor het Kindcentrum op het Morgenzon-terrein. (foto: Joop van Roy)

De raad stemt met negen tegen vijf voor het Kindcentrum op het Morgenzon-terrein. (foto: Joop van Roy)


Een overbodige vertoning derhalve met een behoorlijke impact op de kom van Zeeland. Hoewel verwacht mag worden dat de echte ontwikkeling van dit plan nog wel even kan duren. Uiteindelijk stemden negen raadsleden voor het plan. Roel van Schaijk (PL) stemde mee met de RPP door ook tegen te stemmen. CDA-raadslid Piet Kremers deed niet mee aan de stemming vanwege zijn betrokkenheid bij de Zeelandse muziekvereniging. De vereniging ziet het kindcentrum wel zitten omdat het bondsgebouw dan ook een facelift ondergaat. 

'Onterecht'
De beslissing van de raad schiet bij veel mensen in het verkeerde keelgat. “Dit is de slechtste locatie en een gemiste kans voor Zeeland”, blijft RPP-fractievoorzitter Roland Werring bij zijn standpunt. Tijdens de raadsvergadering probeert hij tevergeefs de agendapunten nog te schrappen om het beslissingsmoment uit te stellen. “Maar de burgemeester ontnam mij onterecht het woord. Sowieso heeft het college een bijzondere rol in deze. Afgelopen twee jaar hebben ze zich te pas en onpas overal laten fotograferen. Nu kunnen ze echt iets betekenen voor hun burgers, maar dan steken ze de kop in het zand.”
Niet alleen de houding van het college verbaast Werring. “Het CDA en Progressief Landerd hebben altijd geageerd tegen het kredietvoorstel op Kerkstraat-Oost”, haalt hij aan. “Volgens hen was de basis te mager met slechts acht tegen zeven stemmen. Nu heeft het kredietvoorstel het ook maar net gehaald, met acht stemmen. Maar dan hoor je ze er niet meer over.”

'Niet geschikt'
De enige andere uit de coalitie die net zo over de plannen denkt als de RPP is PL-raadslid Roel van Schaijk. “Met terugwerkende kracht kan ik dit plan toch niet steunen door bepaalde ontwikkelingen die sinds oktober 2010 plaatsvonden”, legt hij zijn keuze uit. “Daardoor is het Morgenzon-terrein niet meer de meest geschikte locatie. Mijn partijgenoten reageerden prima op mijn afwijkende mening, maar zij maakten een andere overweging. Ik moet ook zeggen dat we niet enorm ons best hebben gedaan om elkaar te overtuigen van onze standpunten.”

'Gefantaseerd'
John Eijsermans heeft geen goed woord over voor de coalitie. “Ik ben heel, heel erg teleurgesteld. Het vertrouwen is weg. Dat betekent echter niet dat wij aan de kant gaan staan. Dan heeft de coalitie vrij spel, dat willen wij absoluut voorkomen. Wij gaan met het bestuur van de Zeelandse Ondernemersvereniging nog beraden wat de mogelijkheden zijn. Dit laten wij niet zomaar lopen. De raad heeft misschien een besluit genomen, maar dit is nog geen gelopen race”, zegt hij strijdvaardig. “Op korte termijn willen wij in gesprek met het college om opheldering te vragen over onze positie als ondernemers. Heeft het wel zin om mee te denken? Wij zijn geen jojo's. Het is allemaal leuk en aardig wat ze gefantaseerd hebben, maar het is nog steeds geen goede oplossing.”
Een aantal zaken bevreemdt Eijsermans. “Hoe kan het dat Progressief Landerd nauwelijks kritische kanttekeningen plaatst”, vraagt hij zich af. “Ze gaan gewoon mee in het proces. Normaal moet elke cent verantwoord worden. Het is dan ook lachwekkend dat Roel van Schaijk tijdens de stemming meent zijn stem te moeten laten horen, maar tijdens de hele discussie hoor je hem niet.”
Eijsermans: “Als de politiek de dialoog niet aan wil gaan is er altijd nog een andere tactiek die we kunnen voeren. Het proces anderhalf jaar vertragen. Dan is deze coalitie bekeken. Bij de volgende verkiezingen staat er ongetwijfeld een nieuwe partij op in Zeeland. Samen met Reek zetten wij dan de rest buitenspel.”

'Op ziel getrapt'
De actiegroep Zorg Om Zeeland (ZOZ) heeft altijd aangegeven de handdoek in de ring te gooien als de beslissing eenmaal gevallen was. Na het besluit van donderdag 19 april heerst er echter zoveel onvrede in het dorp dat er sprake is van een doorstart. “Mensen vinden dat ZOZ moet blijven bestaan”, zegt woordvoerder Cees van Dongen. “De Zeelanders zijn op hun ziel getrapt. Dit levert blijvende schade op. Veel mensen hebben geen goed woord meer over voor het CDA en wethouder Harrie van Dongen. Maar wat kunnen we nog doen?”
Ook Van Dongen vindt het stemgedrag van PL belachelijk. “Van Schaijk stemde tegen het voorstel met argumenten die ook ZOZ naar voren heeft gebracht. Waarom werd hierover niet gediscussieerd en komt dat als een stemverklaring achteraf? PL heeft zich lelijk in de kijker laten zetten. Gewoon geen gezicht en lef getoond. De partij die het gesprek met de inwoners aan ging om daarop zelfs haar programma afstemde, laat nu enkele jaren later, Zeelandse inwoners gewoon zitten; en neemt diezelfde inwoners nu niet serieus. En dat alleen om de coalitie in stand te houden.”

'Eigen belang'
Het besluit stuit op veel woede en onbegrip in Zeeland. “De scholen doen alleen mee met de coalitie omdat ze bang zijn dat ze anders nieuwbouw op hun buik kunnen schrijven”, beweert Cees van Dongen. “En de harmonie denkt alleen aan zichzelf, dat riekt naar eigen belang. Ik zou als voorzitter het lef niet hebben om alleen aan mijn eigen vereniging te denken. Ik zou juist iets willen waar heel Zeeland mee vooruit kan.”
Volgens Van Dongen hebben veel Zeelanders nieuwe energie gekregen om te blijven strijden tegen het plan. “Vergelijk het met een havik die op een paal zit te wachten”, zegt hij. “Die kan rustig uur stil zitten, maar als er dan een muis langskomt grijpt hij hem. Zo is het ook met Zeelanders. Ze hebben geen wraakgevoelens, maar wachten geduldig. Het eerste ongeluk dat in de Kerkstraat gebeurt, wordt breed uitgemeten. Het Kindcentrum blijft altijd een gebouw met een smet. Naast het kind van Zeeland, is nu ook Zeeland zelf de grote verliezer. Dit is gewoon heel erg dom.”