Raad van State schorst Kindcentrum Zeeland

vrijdag 19 oktober 2012 15:05

 

 

Het Morgenzon-terrein blijft voorlopig nog leeg.

ZEELAND - De komst van het Kindcentrum op het Morgenzon-terrein in Zeeland staat voorlopig op de tocht. De Raad van State laat vrijdagmiddag weten dat er onvoldoende rekening is gehouden met de parkeerbehoefte en schorst daarom het plan. Dit tot grote vreugde van actiegroep Zorg Om Zeeland, want door deze beslissing mag er door de gemeente nog niet gebouwd worden. “Nu kunnen wij doorgaan met onze acties”, zegt woordvoerder Cees van Dongen.

Omwonenden hadden bij de Raad van State een voorlopige voorziening aangevraagd om de ontwikkeling van het Kindcentrum te schorsen. Gelet op de onomkeerbare gevolgen stelt de raad de aanvragers in het gelijk. “Dit had ik al verwacht”, zegt Van Dongen blij. “Het bevestigt ons denken, we hebben zeker een punt gemaakt. Het is aan ons om de mensen in Zeeland weer wakker te schudden. Dan kunnen we samen ten strijde trekken. Tot nu toe zijn we actievoerders geweest die konden roepen wat ze wilden, maar door deze beslissing is het mogelijk de zaak breder te trekken en inhoudelijk te reageren. Dit gaat over meer dan het Kindcentrum, maar over de toekomst van het dorp.”

 

Politieke partij
Door het besluit van de Raad van State kan Landerd voorlopig geen bouwvergunning afgeven. “De gemeente gaat het lastig krijgen”, voorspelt Van Dongen. Een definitieve beslissing wordt pas gemaakt in een zogeheten bodemprocedure, dat kan nog anderhalf tot twee jaar duren. “Nu heeft het voor Zorg Om Zeeland ook echt nut om een politieke partij op te richten”, gaat Van Dongen verder. “Dan hebben we tenminste iets in de pap te brokkelen, want dit gaat nog wel even duren. Maar eerst ga ik er vanavond een borrel op pakken.”

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

ZOZ: Kindcentrum op het Morgenzonterrein is een doodlopende weg.

 

Gemeente Landerd moet stoppen met het uitgeven van geld en de verontrusting bij de verenigingen in Zeeland wegnemen.

 

Met het besluit van de Raad van State wordt het bestemmingsplan voor het kindcentrum op het Morgenzonterrein geschorst. Hierdoor wordt de procedure vertraagd. De vertraging zal zoveel kosten dat half 2014 juridisch duidelijk zal worden of de wijziging van het bestemmingsplan, om een het Kindcentrum te bouwen op het Morgenzonterrein, mogelijk is. De kans is klein dat het karkas er dan staat, waardoor de gemeente ook nog de IDOP bijdrage dreigt mis te lopen. Samen met de kosten die nu al gemaakt zijn, kan de schadepost oplopen tot bijna 1,4 miljoen euro. Daarnaast is het nog de vraag of de gemeente het exploitatietekort van 35.000 euro weg kan werken. Met een exploitatietekort mag er van de gemeenteraad niet worden gebouwd.

 

Hand op de knip.

ZOZ vindt daarom dat de gemeente nu moet stoppen met de plannen om het Kindcentrum te bouwen op het Morgenzonterrein. Nog meer geld uitgeven vindt ZOZ onverantwoord. ZOZ is ervan overtuigd dat zij bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014, samen met andere politieke partijen, een meerderheid in de gemeenteraad haalt, die tegen de bouw van het kindcentrum op het Morgenzonterrein is. In ieder geval zal dit de inzet worden van de verkiezingen en zal wederom de inwoners van Zeeland, de ondernemers, de horeca en het Midden- en kleinbedrijf zich uitspreken tegen de onzalige plannen van de huidige coalitie. Een reden temeer om nu te stoppen met het uitgeven van geld!

 

Onrust bij verenigingen in Zeeland.

ZOZ heeft al diverse verontruste en vooral verontwaardigde reacties binnen gekregen van diverse verenigingen die door de gemeente zijn benaderd, om de mogelijkheden zich te vestigen in het Kindcentrum, te bespreken. Het betreffen gebruikers van de Garf, het parochiehuis, de bibliotheek en de Vlashoeve. ZOZ vindt dit de omgedraaide wereld. Een gemeente dient in haar plannen vanuit een strategisch beleid, een visie, te werken. Daarna wordt de visie geconcretiseerd. Bij de plannen van een Kindcentrum bij de sporthal was er vanuit visie een synergie bereikt met alle gebruikers van deze gebouwen, inclusief het Bondsgebouw, verenigingen die geen onderkomen hebben, zoals Exelsior en Stichting Jeugdbelangen. Ook werd Compostella hierbij betrokken, zodat de gemeenschappelijke ruimte kon worden gebruikt door jong en oud, conform de uitgangspunten van de wet WMO. Ook de sporthal en de kantine werd in dit totaal betrokken, waarbij de gedateerde sporthal de noodzakelijke onderhoud  kreeg. ZOZ zal er alles aan doen om te voorkomen dat de gebruikers verplicht worden om hun ruimte te verlaten, om hun honk kwijt te raken, alleen maar vanwege het visieloze niet exploitabele plan van het Kindcentrum op het Morgenzonterrein. ZOZ kan de onrust niet wegnemen, maar zal zich hiervoor strek maken! 

 

Het Kindcentrum op het Morgenzonterrein is in strijd met de behoeften van de ondernemers van Zeeland.

De ondernemers, de horeca en het Midden- en kleinbedrijf van Zeeland is heel duidelijk hoe zij denken hoe de bevolking van Zeeland op peil gehouden kan worden en hoe zij denken Zeeland weer bruisend te krijgen. Met name de mogelijkheden zich te vestigen in het hartje van het centrum, de samenhang met voldoende parkeergelegenheid, het actief bevorderen van verenigingsleven, zorg dragen dat het dorp en het centrum altijd goed te bereiken is en het faciliteren van verenigingen en activiteiten. Ook deze punten worden door de meeste ZOZ-aanhang omarmt. Echter deze punten zijn tegenstrijdig met de plannen van de gemeente, omdat door het bouwen van het Kindcentrum de bereikbaarheid, het parkeren, het vestigen, het houden van centrale dorpsactiviteiten juist tegenwerkt. De gemeente praat momenteel met de ondernemers, klankbordgroep, ZOZ, verenigingen, etc. ZOZ hoopt dat de gemeente goed luistert. Dan moet het voor B&W direct een reden zijn, om te stoppen met het uitgeven van geld t.b.v. het Kindcentrum en het verder verontrusten van de verenigingen uit Zeeland.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Ouders bezorgd om verkeer rond Kindcentrum Zeeland

woensdag 19 september 2012 Brabants dagblad

Op dit terrein moet het Kindcentrum verrijzen. foto Van Assendelft

 

ZEELAND - Er komen speciale parkeerplaatsen, een kiss and ridestrook, een zebrapad.


Desondanks zijn de ouders van de toekomstige gebruikers van het Kindcentrum in Zeeland bezorgd over de verkeersveiligheid. Dat bleek vanavond duidelijk tijdens een informatieavond voor de ouders van Kiobra, Kinderopvang Landerd, BS Vlasgaard en OBS De Wizzert. Ondanks een toelichting van Adri Hanegraaf van de gemeente bleven de ouders vragen stellen.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Kindcentrum Zeeland voor de rechter

woensdag 03 oktober 2012 / Brabants Dagblad

Een maquette van het nieuw te bouwen Kindcentrum in Zeeland. maquette Bonnemayer Architecten

ZEELAND Bij de Raad van State in Den Haag dient donderdag een rechtszaak, aangespannen door een aantal direct omwonenden van het toekomstige Kindcentrum in Zeeland en een aantal Zeelandse ondernemers. Zij hebben bezwaar gemaakt tegen het door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan en ze vragen de rechter om een voorlopige voorziening.

Als de rechter de schorsing van het bestemmingsplan toekent, heeft dat verregaande gevolgen voor de bouw van het Kindcentrum. Inmiddels is namelijk ook een aanvraag voor een bouwvergunning ingediend. Die moet worden getoetst aan het bestemmingsplan. Zonder vastgesteld bestemmingsplan kan dat niet en kan er dus ook niet gebouwd worden.

De omwonenden en de ondernemers worden juridisch bijgestaan door mr. Jos van der Velden van AKD Advocaten & notarissen in Breda.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

 

Parkeren Kindcentrum Zeeland cruciaal bij Raad van State

donderdag 04 oktober 2012 Brabants Dagblad

Voor het Kindcentrum komen aan de Kerkstraat 19 parkeerplaatsen. maquette Bonnemayer Architecten

DEN HAAG - Parkeren bij het Kindcentrum in Zeeland en het geluid van kinderstemmen.

Dat waren vanochtend de twee belangrijkste onderwerpen bij een zitting van de Raad van State in Den Haag. Omwonenden en een aantal Zeelandse ondernemers stapten naar de rechter in een poging het door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan geschorst te krijgen. Want inmiddels is een aanvraag ingediend voor een bouwvergunning. En die moet getoetst worden aan het bestemmingsplan. Als dat bestemmingsplan geschorst is, kan de bouwvergunning dus niet worden verleend.
 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ZOZ: Kindcentrum op het Morgenzonterrein is een doodlopende weg.

Gemeente Landerd moet stoppen met het uitgeven van geld en de verontrusting bij de verenigingen in Zeeland wegnemen.

 

Met het besluit van de Raad van State wordt het bestemmingsplan voor het kindcentrum op het Morgenzonterrein geschorst. Hierdoor wordt de procedure vertraagd. De vertraging zal zoveel kosten dat eind pas eind 2013 of begin 2014 juridisch duidelijk zal worden of de wijziging van het bestemmingsplan, om een het Kindcentrum te bouwen op het Morgenzonterrein, mogelijk is. De kans is klein dat het karkas er dan staat, waardoor de gemeente ook nog de IDOP bijdrage dreigt mis te lopen. Samen met de kosten die nu al gemaakt zijn, kan de schadepost oplopen tot bijna 1,4 miljoen euro. Daarnaast is het nog de vraag of de gemeente het exploitatietekort van 35.000 euro weg kan werken. Met een exploitatietekort mag er van de gemeenteraad niet worden gebouwd.

 

ZOZ vindt daarom dat de gemeente moet stoppen met de plannen om te bouwen op het Morgenzonterrein. Nog meer geld uitgeven vindt ZOZ onverantwoord. Indien B&W hadden gekozen voor een Kindcentrum bij de sporthal, waren de kosten niet zo erg uit de pan gerezen en waren de procedures inmiddels gelopen en kon de schop de grond in. Nog langer wachten vindt ZOZ onverantwoord. 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Arena

Thuis Nieuws Zeeland 'Iedereen wil graag zijn mening geven over het Kindcentrum'

'Iedereen wil graag zijn mening geven over het Kindcentrum'

 

ZOZ-vrijwilligers gingen afgelopen weekend van deur tot deur in Zeeland.

ZOZ-vrijwilligers gingen afgelopen weekend van deur tot deur in Zeeland.

ZOZ-vrijwilligers van deur tot deur in Zeeland

 

ZEELAND - Leden van actiegroep Zorg Om Zeeland (ZOZ) gingen afgelopen weekend langs de deuren in hun dorp om enquêteformulieren rond te brengen en later weer op te halen. Zeelanders konden op de formulieren aangeven waar zij het nieuw te bouwen Kindcentrum graag zien verrijzen: op het voormalige Morgenzon-terrein of op de locatie Kerkstraat-Oost. Arena liep zaterdagmiddag enkele uren mee met ZOZ-vrijwilliger Jacques Versteeg.

Voor de actie is Zeeland in wijken verdeeld. Versteeg krijgt de Schoolstraat, Vlasakkers, Schouwveld, Luttelveld, Molenstraat, Laarakker en het Van Kilsdonkplein onder zijn hoede. Nadat de enquêtes vrijdags huis aan huis zijn verspreid, is hij op zaterdag een groot deel van de dag bezig met het ophalen van de formulieren. “Dit duurt wel wat langer dan ze bezorgen”, lacht de omwonende van het Morgenzon-terrein. “Daar was ik zo mee klaar. Bij het innemen maak je sneller een praatje met de mensen. Je merkt dat het Kindcentrum heel erg leeft onder de bevolking. Iedereen wil graag zijn mening geven.”

'Wakker maken'
Op het moment dat we bij Versteeg aanhaken, is hij al een tijdje in de weer. Hij vertelt enthousiast over de opbrengst van 's ochtends. “Op één adres is de vrouw haar drie kinderen wakker gaan maken toen ik aan de deur kwam. Die zijn allemaal ouder dan achttien en hebben het formulier ook ondertekend. Het is fijn dat mensen er zoveel voor over hebben. Slechts een enkeling weigert het formulier in te vullen, voor de rest doet iedereen mee. De meeste stemmen gaan uit naar Kerkstraat-Oost. De respons is goed en de sfeer is aangenaam. Hopelijk is dit een goede afspiegeling van de rest van Zeeland.”

'Groot kruis'
Bij het eerste huis waar hij aanbelt doet niemand open. Nadat de Zeelander een herinneringsbrief in de bus heeft gestopt, lopen we naar de volgende woning. De vrouw weet meteen waarvoor Versteeg komt. “Oh, u komt dat formulier ophalen”, vraagt ze. “Ik heb een groot kruis door het Morgenzon-terrein gezet.” De bewoners van de daaropvolgende huizen leveren ook allemaal een ondertekend formulier in. De meesten hebben het zelfs al klaar liggen in de buurt van de voordeur. Bij een aantal adressen waar niemand thuis is, zit het formulier op de deur geplakt of steekt het uit de brievenbus.

Meelopers
Niet iedereen is het echter eens met de standpunten van ZOZ. “De raad heeft gekozen en die beslist”, vindt een bewoner van de Schoolstraat. “Het vorige plan voor het Morgenzon-terrein is ook al verdwenen door actiegroepen. Zo blijven we bezig. Daarom ben ik een beetje anti-protestgroepen. Ik zie het als volgt: een groep vooraanstaande Zeelanders is tegen het plan. De rest loopt simpelweg achter hen aan. Voor het algemeen belang moet het Kindcentrum gewoon op het Morgenzon-terrein komen. Het heeft al te veel gekost, de tekeningen liggen klaar. Wij hebben het bestuur gekozen, zij maakt de keuzes.”

Na een uur of twee nemen we afscheid van Versteeg, die nog een paar uur formulieren ophalen voor de boeg heeft. Zeelanders die nog niet hebben gereageerd kunnen dit nog doen tot en met 7 april. Degenen die van het weekend niet thuis waren hebben een herinneringsbrief gekregen waarop inleveradressen staan. Zaterdag 7 april vindt vanaf 17 uur een openbare telling plaats in herberg D'n Brouwer aan de Kerkstraat 62 in Zeeland.

Mensen die niet thuis zijn laten het enquêteformulier achter voor Jacques Versteeg.

Mensen die niet thuis zijn laten het enquêteformulier achter voor Jacques Versteeg.

 
Aanbellen en wachten tot er iemand open doet...
 
Degenen die het formulier nog niet hebben ondertekend doen dat vaak direct.

Degenen die het formulier nog niet hebben ondertekend doen dat vaak direct.

 
Wie niet thuis is krijgt een herinneringsbrief in de bus.

Wie niet thuis is krijgt een herinneringsbrief in de bus.

 

Arena

 

Thuis  Nieuws  Zeeland  Ook Zeelandse ondernemers nu op de barricaden

Ook Zeelandse ondernemers nu op de barricaden

 

Zeelandse ondernemers vrezen dat een leefbare toekomst voor hun dorp er niet in zit bij de huidige plannen van het college.

Zeelandse ondernemers vrezen dat een leefbare toekomst voor hun dorp er niet in zit bij de huidige plannen van het college.

'Kindcentrum op Morgenzon-terrein is doodsteek voor ons dorp'

 

ZEELAND - Actiegroep Zorg om Zeeland (ZOZ) heeft in de Zeelandse Ondernemersvereniging (ZOV) en Stichting Dorpskern Zeeland (SDZ) twee belangrijke partijen gevonden in haar niet aflatende strijd tegen locatie Morgenzon-terrein voor het nog te bouwen Kindcentrum. De groepen vinden dat de politiek niet luistert. Daarom gaven zij woensdagochtend een persconferentie om nogmaals hun verhaal te doen. Tevens schoven enkele leden van de in 2007 door de gemeente opgerichte klankbordgroep aan. Het leeuwendeel daarvan heeft ook zijn vraagtekens gezet bij de locatie Morgenzon. “Wij willen niet met modder gooien, maar een vuist maken.”

Dat de Zeelanders zich steeds meer verenigen om te protesteren tegen de plannen voor het Kindcentrum heeft de coalitie aan zichzelf te danken, is de teneur tijdens de bijeenkomst. Zowel burgers als ondernemers voelen zich niet serieus genomen door de politiek. “Bijna alles is gebaseerd op aannames en niet op feiten. Er zijn enkel globale onderzoeken gedaan”, beweert Jeroen van den Broek, een van de ZOZ-sympathisanten. “We zijn het er allemaal over eens dat een nieuwe school de prioriteit heeft, maar dat kan ook op Kerkstraat-Oost. Als je kijkt naar de toekomst van het dorp is dat bij uitstek de meest geschikte plek. Maar dan moet er wel de wil zijn voor een heroverweging. We zijn inmiddels anderhalf jaar verder. Het is absoluut geen schande om nu een andere keuze te maken op basis van voortschrijdende inzichten.”
De actiegroep krijgt regelmatig het verwijt dat ze pas op het laatste moment haar bezwaar kenbaar maakt, terwijl het traject al bijna twee jaar loopt. Van den Broek: “Dat heeft te maken met beleefdheid. Wij hadden verwacht dat we een dialoog konden voeren met de politiek. Ze luisteren echter niet naar ons. Daarom zijn we later begonnen met acties.”

'Doodsteek'
Tot nu toe lieten vooral burgers en omwonenden hun stem horen, maar inmiddels hebben ondernemersgroepen ZOV en SDZ zich achter ZOZ geschaard. De Zeelandse middenstand is bang dat een florerende toekomst van het dorp geblokkeerd wordt als het Kindcentrum op het Morgenzon-terrein gebouwd wordt. “Vanaf het moment dat de eerste plannen op tafel kwamen in 2007 hebben wij deze gesteund”, zegt John Eijsermans, winkelier en tevens ZOV-voorzitter. “Wel was ons toegezegd door het college dat ze de verkeers- en parkeerproblematiek in het voortraject zouden onderzoeken. Dat is nog steeds niet fatsoenlijk gebeurd. Wij maken ons zorgen. Dat blijkt ook uit het feit dat bijna alle ondernemers aanwezig waren op de laatste ledenvergadering. Een duidelijk signaal. Tot op heden hebben we ons altijd politiek neutraal opgesteld, maar nu klimmen we op de barricaden. Met het Kindcentrum op het Morgenzon-terrein zet je de Kerkstraat dicht. Dat is de doodsteek voor Zeeland. Het is jammer dat er zo weinig oppositie is. Nu hoeft de coalitie haar keuzes niet goed te onderbouwen. Dat is een ongezonde situatie.”

'Absurd'
Tijdens de voorbereidende raadsvergadering van dinsdag 6 maart maakte Sybren Reitsma een opmerking die bij veel ondernemers in het verkeerde keelgat schoot. De CDA-voorman voorspelde dat de middenstand uit Zeeland verdwijnt en dat mensen veel liever in Uden gaan winkelen. “Dat is echt absurd”, vindt Peter van Dongen, lid van de klankbordgroep. “Reitsma durft ook te beweren dat er democratisch is gekozen voor het Morgenzon-terrein. Hoe kan hij dat zeggen als er zoveel Zeelanders tegen zijn? Als we dit tijdens de verkiezingen hadden geweten dan was de RPP nu waarschijnlijk alleenheerser in Landerd en had die school er al lang gestaan. Er wordt geroepen dat de politiek te ver van de burger afstaat, maar als wij dan met alternatieven komen sturen ze ons weg. Terwijl ze ons juist met open armen zouden moeten ontvangen. Als belastingbetaler mag je toch ook een mening hebben? Dat heeft niks te maken met onze zin niet krijgen, maar met het opstellen van een goede toekomstvisie voor ons dorp.”

'Coalitiebelang of toekomst'
De doelstelling van de ondernemers is een leefbaar centrum. “In het verleden hebben wij een plan gepresenteerd met zeer goede initiatieven”, vertelt Peter van Boekel. “Destijds is de politiek zelfs boos op ons geworden. Wethouder Harrie van Dongen wilde geen samenwerking aangaan, terwijl wij juist als ondernemers veel tijd en geld investeerden om goede alternatieven te onderzoeken. Nu is er een budget van acht ton. Veel is daarvoor nog niet gedaan. Waarom gebruiken ze dat niet om te kijken naar alternatieven? Welke harde feiten zijn er straks halverwege april, als de politiek een besluit moet nemen? Waarop baseren zij hun beslissing? Het enige argument dat elke keer aangevoerd wordt is dat de school er zo snel mogelijk moet komen. Wij zijn helemaal murw geslagen door die politieke desinteresse. De politici moeten bij zichzelf te rade gaan en bedenken wat belangrijker is: hun partij- en coalitiebelang of de toekomst van Zeeland. Dat is de vraag. En als ze niet voor het dorp kiezen zijn ze geen knip voor de neus waard. Het college heeft op z'n minst de plicht om alternatieven te onderzoeken voordat de gemeenteraad een definitief besluit neemt.”
De ondernemers en actievoerders kunnen zich bijna niet voorstellen dat de politiek niets doet met de uitslag van de enquête die ZOZ komend weekend houdt. “Democratie is de meerderheid, toch”, gaat Van Boekel verder. “Als Progressief Landerd in de oppositie had gezeten was die enquête er al lang geweest. Ik ben blij dat Zeeland zich eindelijk roert. Hopelijk pikt de politiek onze boodschap op en gaan ze ermee aan de slag. Uiteindelijk willen we allemaal het beste voor ons dorp. Niet alleen op korte termijn, maar juist ook in de toekomst.”

 

Persbericht 28 MAART 2012-03-29 

 

Persbericht

 

ZEELAND – Wethouder Harry van Dongen laat zich laagdunkend uit over de Kindcentrum-enquête waarmee vertegenwoordigers van actiegroep ZOZ zaterdag langs de deuren gaan in Zeeland. ZOZ vindt het karakteristiek zoals de wethouder omgaat met de wensen en belangen van de inwoners van Zeeland.
 

Cees van Dongen: “Het is onvoorstelbaar hoe wethouder Harry van Dongen vaststelt dat  ZOZ de inwoners op een verkeerd been zet, omdat er niets is onderzocht en er geen meningen worden gepeild. De wethouder had zich op zijn minst bij ZOZ kunnen informeren hoe de enquête wordt gehouden en wat  aan de inwoners van Zeeland wordt gevraagd. ZOZ wist dat de wethouder met kritiek zou komen, immers, wat ZOZ ook zou doen, het was of niet objectief, of de argumenten kloppen niet of het is te eenzijdig”. 

 

Juist door deze manier van handelen en reageren is ZOZ ontstaan. ZOZ wilde een dialoog. ZOZ wilde de voor en nadelen van het bouwen van het kindcentrum op het Morgenzonterrein en bij de sporthal naast elkaar zetten. Tot een dialoog met B&W is het nooit gekomen. Wel zijn er constructieve gesprekken geweest met inwoners van Zeeland, de ondernemers van Zeeland, scholen, winkeliers, politieke partijen, verenigingen en stichtingen in Zeeland.

 

ZOZ heeft veelvuldig gevraagd om een referendum. Omdat dit werd afgewezen heeft ZOZ aan B&W en alle politieke partijen gevraagd om een enquête te houden. Door samen de voor en nadelen te formuleren is er sprake van objectiviteit en kon daarmee de discussie worden afgesloten. Maar dit initiatief werd alleen ondersteund door RPP. Cees van Dongen: “Wethouder Harrie van Dongen heeft geen goed woord over voor de Kindcentrum-enquête, maar is zelf geen enkele keer open de dialoog met ZOZ aangegaan om daarmee samen de voor en nadelen op een rij te zetten. Dat had de discussie echt geholpen”.

 

Op verzoek van veel inwoners van Zeeland en de OR en MR van basisschool de Wizzert, heeft ZOZ de voor en nadelen WEL op een rij gezet. Progressief Landerd heeft ook de voor en nadelen naast elkaar gezet. ZOZ waardeert deze handelwijze van PL. De voor en nadelen ( ZOZ en PL)  zijn geplaatst op de site van ZOZ. Cees van Dongen: “De inwoners van Zeeland kunnen zelf een mening vormen en een oordeel geven. In Zeeland zijn de inwoners verstandig genoeg om een keuze te maken en laten zich niet door wethouder Van Dongen op een verkeerd been zetten. 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ARENA

Thuis  Nieuws  Zeeland  Zeelandse ondernemers scharen zich massaal achter actiegroep ZOZ

Zeelandse ondernemers scharen zich massaal achter actiegroep ZOZ

ZEELAND - De Zeelandse ondernemers scharen zich massaal achter de plannen van ZOZ om het Kindcentrum niet op het Morgenzon-terrein, maar bij de sporthal op de locatie Kerkstraat-Oost te bouwen. Dat werd donderdagochtend duidelijk tijdens een bijeenkomst van vertegenwoordigers van de actiegroep, plaatselijke ondernemers en leden van de klankbordgroep.

"De zeventig leden van de Zeelandse Ondernemersvereniging (ZOV), de Stichting Dorpskern Zeeland (47 ondernemers, red.) en de klankbordgroep scharen zich volledig achter de standpunten van ZOZ", laat een woordvoerder van de actiegroep donderdagochtend weten. "Alle partijen zitten op één lijn." 

 

ARENA

AThuis  Nieuws  Zeeland  'Kindcentrum wordt Zeeland door de strot geduwd'

'Kindcentrum wordt Zeeland door de strot geduwd'

ZOZ vrijdag 30 maart langs de deuren met enquête
ZEELAND - Actiegroep ZOZ gaat vrijdag 30 maart in Zeeland langs de deuren voor de enquête over de locatie van het nieuw te bouwen Kindcentrum. In het weekend van 31 maart en 1 april worden de formulieren weer opgehaald en op zaterdag 7 april om 17 uur volgt een openbare telling in herberg D'n Brouwer. Zorg Om Zeeland ziet, net als oppositiepartij RPP, graag dat het Kindcentrum wordt gerealiseerd bij de sporthal op de locatie Kerkstraat-Oost. Het college van B en W en de coalitiepartijen CDA, DS97 en Progressief Landerd hebben daarentegen hun zinnen gezet op de locatie Morgenzon-terrein.

ZOZ vroeg het college en de vier politieke partijen van Landerd onlangs om een enquête te houden. Alleen de RPP liet echter weten hier medewerking aan te verlenen. "Wij denken dat een enquête aantoont dat de plannen van B & W om een Kindcentrum te bouwen op het Morgenzonterrein, door de inwoners van Zeeland niet worden ondersteund en dat de door het college ingeslagen weg onvoldoende draagvlak heeft", zegt ZOZ-woordvoerder Cees van Dongen. 
De enquête lijkt de laatste strohalm voor de actiegroep, want de drie coalitiepartijen lieten tijdens de raadsvergadering van 6 maart weten weinig te zien in de plannen van ZOZ. Enkel PL lijkt nog enigszins gevoelig te zijn voor de mening van een, naar het zich op de Facebook-pagina van ZOZ laat aanzien, zeer grote groep Zeelanders. De progressieven stelden deze week een aantal aanvullende vragen aan het college. Zij willen dat burgemeester en wethouders ook de alternatieve locatie Kerkstraat-Oost nader uitwerken vanuit het oogpunt van tijd en financiële consequenties.

Verkeersonderzoek
ZOZ maakt zich ook grote zorgen over de verkeersveiligheid in de Kerkstraat wanneer het Kindcentrum op het Morgenzon-terrein komt. De opmerking van de inspreker van stedenkundig bureau Advin tijdens de raadsvergadering dat 'als het druk of chaotisch wordt mensen vanzelf beter gaan opletten' is de actiegroep in het verkeerde keelgat geschoten. Cees van Dongen: “Alsof hierdoor de Kerkstraat veilig wordt. Bedenk dat alle locaties die nu verspreid liggen in het dorp daar straks samenkomen. De basisscholen Vlasgaard  en De Wizzert, peuterspeelzaal Pinkeltje, kinderopvang De Vlieger en Luchtballon, de buitenschoolse opvang en het Centrum voor Jeugd & Gezin. Het is dus niet alleen de drukte die we nu kennen bij de basisscholen, maar een veel grotere drukte, omdat al deze organisaties worden geconcentreerd op één punt. En let wel: het gaat om kinderen jonger dan twaalf jaar. Het zal je kind maar wezen." Van Dongen noemt de plannen van het verkeerskundig bureau mager en weinig steekhoudend. "Er is geen verkeersbalans opgesteld en er is nog helemaal geen inrichtingsplan voor de omgeving opgesteld, terwijl dat wel in de opdracht zat. Ook is er geen parkeerbalans uitgevoerd. Wij vinden dat vreemd, omdat in het verleden de raad altijd zeer kritisch was op de Zeelandse parkeersituatie."

Wethouder Tindemans gaf aan dat er nog veel zaken uitgezocht moeten worden. "ZOZ vindt het vreemd dat er eerst een besluit wordt genomen en dan pas de verdere problemen worden gesignaleerd. Dat is raar en een verkeerde volgorde. Het gaat om de veiligheid van kinderen die nog moeten leren om te gaan in het verkeer."

Bij de sporthal
ZOZ constateert dat bouwen bij de sporthal veiliger kan en dat het niet echt veel vertraging op hoeft te leveren. "Maar het college en de raad moeten het gewoonweg willen. Het college en de raad moeten vooruit willen kijken en denken met visie. Visie over wat Zeeland nu en ook over veertig jaar nodig heeft. Dat men daar naar durft te handelen en men het centrum van Zeeland met de bouw van het Kindcentrum op het Morgenzon-terrein niet op slot gooit. Wij hebben het gevoel dat het Kindcentrum Zeeland door de strot wordt geduwd."

 

 

 

Thuis  Nieuws  Zeeland  ZOZ houdt peiling in Zeeland over Kindcentrum

ZOZ houdt peiling in Zeeland over Kindcentrum

 

'Laatste middel om raad te overtuigen'

ZEELAND - Actiegroep Zorg Om Zeeland (ZOZ) gaat een peiling houden onder de inwoners van Zeeland over de wenselijkheid van een Kindcentrum op het Morgenzon-terrein. De protestgroep weet zich hierbij gesteund door oppositiepartij RPP. De coalitiepartijen CDA, DS97 en Progressief Landerd voelen niets voor een enquête. "Teleurstellend", zegt Cees van Dongen namens ZOZ. "Juist een enquête kan aantonen of de plannen van het college door de inwoners van Zeeland worden ondersteund en of de ingeslagen weg als een goede weg wordt ervaren.”

 

Zorg Om Zeeland is fel tegenstander van de bouw van het complex op het Morgenzon-terrein. De actiegroep heeft forse kritiek op de massaliteit van het gebouw, de locatiekeuze en de handelwijze van het college en de coalitiepartijen. Die hebben volgens ZOZ geen oog voor wat leeft onder de Zeelandse bevolking.

Het college verstuurde vorige week op haar beurt een persbericht waarin zij de plannen van ZOZ om het nieuwe Kindcentrum niet op het Morgenzonterrein, maar op de locatie Kerkstraat-Oost te bouwen, bestempelde als 'onhaalbaar en onbetaalbaar'. Dat schoot de actiegroep in het verkeerde keelgat. "Wij werden in dat persbericht weggezet als strijders voor het oude plan uit 2009", zegt Cees van Dongen. "Samen met het achterstallige onderhoud van de sporthal, de wens in Zeeland om een MFC (multifunctioneel centrum, red.) te bouwen en toekomstige maatregelen om de verkeersdruk in het centrum op te lossen, kwam het college met een fictief bedrag dat oploopt tot achttien miljoen euro. Het college heeft er een eigen invulling aan gegeven en probeert ZOZ zo als onrealistisch weg te zetten. Zo laten wij ons echter niet aan de kant zetten. ZOZ wil zo snel mogelijk een goede school bouwen, maar dan wel op de locatie waar de scholen nu staan."

'Geen dialoog'
ZOZ mist vooral de dialoog met de inwoners van Zeeland over de invulling van het hart van het dorp. Cees van Dongen: "Het college doorloopt formeel de ruimtelijke ordening-procedure. Echter met raadsvergaderingen en de inspraakmomenten zijn de meeste Zeelanders niet betrokken geraakt. Er gebeurde voor de buitenwereld lange tijd niets. Pas toen in oktober de eerste schets via weekblad Arena naar buiten kwam, werd Zeeland wakker en besefte men dat zij dit plan zo niet wilde. En men reageerde massaal. Daarom wilden we een signaal afgeven en de dialoog op gang brengen. Toen bleek dat zó veel inwoners het plan van B&W afwezen, heeft ZOZ besproken en onderzocht waar wat het best gebouwd kan worden.”

Bouwen bij de sporthal
ZOZ vindt het ontwerp van het Kindcentrum mooi. "Wij denken dat met een kleine aanpassing het ontwerp op de huidige schoollocatie in grote lijnen overgenomen kan worden. De ruimte bij de sporthal heeft al een schoolbestemming, de gemeente is eigenaar van de gronden, het programma van eisen is rond en er lopen geen bezwarenprocedures. De kans dat er bezwaren komen is kleiner, vanwege het feit dat niet dichtbij huizen hoeft te worden gebouwd en er nu al scholen staan."

Verkeersveiligheid
Ook vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid is de locatie Kerkstraat-Oost volgens ZOZ de beste optie. "Doordat de Vlasroot geen doorgaande weg is, kan een veilige kiss-and-ridezone worden gemaakt. Geen gevaarlijke oversteek, geen drukte en stremmingen op de Kerkstraat, het Brouwerspad en de Molenstraat en geen last van parkeerdruk. Het oppervlak is zonder sporthal nog altijd meer dan twee keer zo groot als het Morgenzon-terrein, dus er kunnen extra parkeerplaatsen worden aangelegd voor personeel en bezoekers. Ook kunnen er ruimere speelpleinen met daglicht worden aangelegd en voldoende fietsenstallingen. De multifunctionele accommodatie zou zo gebouwd moeten worden dat er in de toekomst, indien wenselijk en betaalbaar, een uitbreiding mogelijk is voor grotere of andere activiteiten voor scholen en verenigingen uit Zeeland.  Doordat de scholen naast de sporthal en de bibliotheek staan, betekent dit minder onderwijstijdverlies."

De veiligheid van de kinderen moet in de ogen van de actiegroep gegarandeerd worden in relatie met het doorgaand verkeer, bussen, vrachtwagens, oversteekbaarheid en wandelstructuur. Cees van Dongen: "Wij zijn benieuwd hoe de situatie op de Morgenzon-locatie aangepakt zou worden bij slecht weer of als er tegelijkertijd andere activiteiten plaatsvinden, zoals een uitvaart, bruiloft, feest of tijdens drukke winkeldagen. Ook is ZOZ benieuwd waar ouders op hun kinderen moeten wachten, zeker gezien het feit dat aan de oostzijde van de Kerkstraat geen wandelstroken zijn. De gemeente zoekt nog naar een andere plek voor wachtende ouders, omdat daar vlakbij school geen ruimte voor is. De gemeente wil verkeersouders aanstellen die helpen het verkeer te regelen. ZOZ heeft hier twijfels bij. Al jaren kan men immers niet meer aan voldoende verkeersbrigadiers komen en hebben de scholen aangegeven dit niet als hun verantwoording te zien. Verder vraagt ZOZ zich af of het verkeers- en parkeeronderzoek voldoende besproken is met echte deskundigen en omwonenden. Het college heeft ons toegezegd de speelplaats te zullen vergroten tot 2.400 vierkante meter. Wij zijn benieuwd wat dat betekent voor de verdere invulling van het plan."

Om het draagvlak voor de bouw van het Kindcentrum in Zeeland te toetsen gaat ZOZ een peiling houden onder de bewoners van het dorp. Cees van Dongen: “Wij zien dat als een laatste middel om de raad te overtuigen.”

Lees vrijdag meer in weekblad Arena.

 

Arena

 

Kindcentrum onderwerp van spot op pronkzitting Smouskes

 

De pronkzitting van De Smouzen heet Bij Ons in Zilland.

Bij Ons in Zilland

 

ZEELAND - Op De Heische Tip in Zeeland was afgelopen weekend driemaal de pronkzitting Bij Ons in Zilland te zien. Een goede opwarmer van De Smouskes voor het carnavalsweekend over twee weken. Een fijne mix van cabaret, muziek en dans zorgde voor een onderhoudende show, die verliep volgens de slogan van Prins Joop D'n Urste; 'Mé un pilske en goeie zin, houden wij de vaart erin'. De presentatie lag voor het eerst in de capabele handen van Anke van Schooten, die de avond opende met de Zeelandse variant van Caro Emerald's A Night Like.

Cellen tekort'

Na de dansgarde is het tijd voor politiek cabaret met De Klokkenluiders. Het podium wordt omgebouwd tot kerk en school, die naast elkaar staan. Om beurten beklagen de kapelaan met spraakgebrek (Cees van Dongen), de leraar (Frans Lukassen) en de leerling (Maria van Dongen-van Delst) zich over de nieuw te bouwen brede school. “Wij zijn hier vandaag bijeen gekomen om afscheid te nemen van K-centrum”, begint Cees. “Het ongeboren kind van Peter Raaijmakers en Gharrie van Dongen.” Dit lokt veel reacties uit onder het publiek. “Soms lijkt het college wel op de Bijlmerbajes, gewoon cellen tekort”, gaat de kapelaan verder terwijl hij op zijn hoofd wijst. Regelmatig vraagt hij vergeving aan de gheilige gheer voor Gharrie van Dongen.
De rake opmerkingen van Cees, Maria en Frans slaan in als een bom. Ze weten dit goed te combineren met enkele liedjes. “Het is maar al te waar helaas, protest lapt Harrie van Dongen aan zijn laars”, zingt de leraar op een gegeven moment. Met het Kindcentrum als onderwerp van spot weet het trio veel los te maken bij het Zeelandse publiek.

Protestlied
Dan bestormen vijftien personen het podium met Pieter van Schooten en zijn accordeon voorop. Ze brengen het protestlied Da Past Nie. Omwonenden van het Morgenzon-terrein en sympathisanten van actiegroep Zorg Om Zeeland laten zingend weten het niet eens te zijn met de plannen van het college. 'Het tij is nog te keren, het is nog nie te laat. We zalle ‘t blokkeren, vur de de schop de grond in gaat', is de niet mis te verstane tekst. De zaal swingt enthousiast mee.

 

De Zeelanders zijn tegen het Kindcentrum op het Morgenzon-terrein.

De Zeelanders zeggen 'NEE' tegen het Kindcentrum op het Morgenzon-terrein.

 
De school verdient volgens de Klokkenluiders een betere en mooiere naam.

De school verdient volgens de Klokkenluiders een betere en mooiere naam.

   

 

 

Arena

 

Thuis  Column  2012  Occupy Zeeland

Occupy Zeeland

Hoe ver kun je er naast zitten als voorspeller. Eind vorig jaar ging ik er nog vanuit dat Zeeland eerder getroffen zal worden door een Tsunami dan door een revolutionaire uitbarsting. We zijn amper een maand verder en wat blijkt? Het dorp staat in vuur en vlam! ZOZ is een eigen facebookpagina gestart waar zich al meer dan 500 strijdlustige Zeelanders hebben aangemeld. 

In Arena las ik "Met name jongeren in Zeeland, die de toekomst vormen, geven ongezouten aan dat zij een andere inrichting van het centrum bij het Morgenzonterrein willen en achter de argumenten staan van ZOZ." 
Dat belooft wat. De gemeente kan zijn borst nat maken. Want als de Zeelandse jeugd zich er mee gaat bemoeien en taal gebruikt die door ZOZ als ‘ongezouten’ wordt aangemerkt, dan is het spel op de wagen. Er is zelfs al een strijdlied
Pieter van Schooten heeft het geschreven waarbij hij het vermomd heeft als carnavalskraker. Wat buitengewoon listig is. "Het is een lied voor de polonaise, waarop gehost kan worden", zegt Pieter. Voelt u hem? Als straks bij de erewijn ‘Da past nie’ wordt ingezet en iedereen in polonaise de zaal rond trekt, kunnen de burgemeester en haar wethouders toch moeilijk als enige blijven zitten. Ze móeten meedoen! Ik zie de foto met kopregel al in de krant. ‘College schaart zich achter ZOZ’. Wat een vondst! Dit kan niet meer mis gaan. 
Hoewel… Ik hoorde pas dat een aantal leden van ZOZ is afgereisd naar Reek voor overleg met de voormalige actiecomités van ‘Behoud bejaardenhuis Reek’ en ‘Reek houdt zijn apotheek’. Een avond lang zijn ze bijgepraat over alle ins en outs van het actievoeren. Ik weet niet of ze een beetje hebben rondgekeken in ons dorp. We hebben geen bejaardenhuis meer en ook geen apotheek.

Theo van Duren

 

Brabants Dagblad

Carnavalsleut met politieke boodschap in Zeeland

  dinsdag 24 januari 2012 | 08:36 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 24 januari 2012 | 15:25

Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten

 

 

ZEELAND - Liedjesschrijver Pieter van Schooten waarschuwt maar alvast. "Het kan wat schunnig overkomen, maar dat is niet de bedoeling", kondigt hij zijn carnavalsnummer Da Past Nie! aan.

De op sommige punten nogal dubbelzinnige tekst over het protest tegen het Kindcentrum doet anders vermoeden. "Ja, dat moet ook wel. Het is tenslotte carnaval en met een lied op het randje zorg je er wel voor dat erover gesproken wordt", zegt de Zeelander. 

Hij is lid van de protestgroep Zorg om Zeeland (ZOZ) die strijdt tegen de komst van het Kindcentrum op het Morgenzonterrrein en wilde graag iets doen om de groep meer aandacht te geven. "Er wordt door de politiek niet geluisterd naar wat de mensen willen. Dan kan ik wel gaan schreeuwen, maar ik kan ook mijn talent gebruiken en een liedje schrijven. En door met een carnavalsnummer te komen, wordt het in ieder geval door veel mensen gehoord."

Op de oproep van ZOZ om de single op te komen nemen in café D'n Brouwer kwamen ongeveer 50 mensen af.

 

Arena:

Steunbetuigingen stromen binnen op nieuwe website Zorg Om Zeeland

E-mailadres

 

Steeds meer weerstand tegen Kindcentrum op Morgenzonterrein

ZEELAND - Er komt steeds meer weerstand tegen het Kindcentrum in Zeeland. De onlangs opgerichte protestgroep Zorg Om Zeeland (ZOZ), die zich afzet tegen de voorgenomen bouw van het complex op het Morgenzonterrein, mag zich verheugen op al meer dan 530 Facebook-vrienden. Ook op de gisteren gelanceerde websitewww.zorgomzeeland.webnode.nlstromen de steunbetuigingen voor ZOZ binnen. In het gastenboek van de site spraken tientallen Zeelanders de afgelopen 24 uur al hun ongenoegen uit over het 'plan Kindcentrum'.

 

Zorg Om Zeeland wil 'zo snel mogelijk nieuwe scholen voor de basisscholen De Vlasgaard en De Wizzert, maar niet op het Morgenzonterrein', schrijft de actiegroep haar website.

'Het  Morgenzonterrein mag niet volgepropt worden met gebouwen, zoals het Kindcentrum, maar moet een open ruimte blijven met groen. Het terrein moet aantrekkelijk zijn voor publiek en ondernemers, gezelligheid uitstralen en bijdragen aan een centrum dat bruist', stelt ZOZ.

Bij de sporthal 
De actiegroep wil dat het Kindcentrum bij de sporthal wordt gerealiseerd. 'Deze ruimte heeft al als bestemming 'Scholen', waardoor je er snel kunt bouwen. Er is hier bovendien bijna drie keer zoveel ruimte als op het Morgenzonterrein. Dus ook ruimte voor een fatsoenlijke speelplaats en parkeergelegenheid voor personeel en bezoekers. Verder kan hier een zonnig schoolplein worden gerealiseerd en is er geen gevaarlijke oversteek voor de kinderen, zoals in de Kerkstraat', schetst ZOZ de voordelen de locatie sporthal.

ZOZje-pamfletten
Op de website https://www.zorgomzeeland.webnode.nl zijn ook 'Loesje-achtige' protestpamfletten tegen het Kindcentrum te downloaden. De posters, met teksten als 'Met het Kindcentrum is er elke dag een Halfvastenoptocht' en 'Met het Kindcentrum is Zeeland het kind van de rekening' zijn ondertekend met de afzender ZOZje.

 

Nieuws Arenalokaal.nl

 

Thuis  Nieuws  Zeeland  Carnavalsnummer over Kindcentrum Zeeland: 'Da Past Nie'

Carnavalsnummer over Kindcentrum Zeeland: 'Da Past Nie'

 

Nieuwe kraker van Pieter van Schooten

ZEELAND - De Zeelandse songwriter Pieter van Schooten (foto) heeft een nieuw carnavalsnummer geschreven. Het lied, genaamd 'Da Past Nie', gaat over het nieuw te bouwen Kindcentrum op het Morgenzonterrein in Zeeland. De plaat belooft een heuse carnavalskraker te worden.

 

"Het is een lied voor de polonaise, waarop gehost kan worden", vertelt Pieter van Schooten. De Zeelander weet als geen ander hoe carnavalsliedjes moeten klinken. Twee jaar geleden hadden Frans Daverveld en Thijs Vijnmans succes met het nummer Bij ons in Zilland en dit jaar maken Drika en Kato furore met het lied Zillands feestje. Allemaal nummers van de hand van Van Schooten. Het lied Da Past Nie kan aan de verzameling carnavalskrakers uit Zeeland worden toegevoegd.

Opname nieuwe cd
De cd wordt live opgenomen op maandag 23 januari. Alle inwoners van Zeeland zijn die avond vanaf 20.30 uur welkom bij de opname van het nummer in Herberg D'n Brouwer. Pieter van Schooten: "Het lied is gebaseerd op de plannen van de gemeente om het Kindcentrum te bouwen op het Morgenzonterrein. Het is een te grote school met te veel volume, kortom Da Past Nie."

Actiegroep ZOZ
De actiegroep ZOZ maakt zich sterk om het Kindcentrum te bouwen bij de sporthal. "Daar is bijna drie keer zoveel ruimte als op het Morgenzonterrein en er liggen voorzieningen zoals de bibliotheek en de sporthal. Ook zijn daar geen verkeersproblemen", stelt de actiegroep. 

ZOZ krijgt steeds meer steun van Zeelanders. De klankbordgroep is uitgebreid en het aantal Facebookvrienden is in vier weken gegroeid naar bijna 450. "Met name jongeren in Zeeland, die de toekomst vormen, geven ongezouten aan dat zij een andere inrichting van het centrum bij het Morgenzonterrein willen en achter de argumenten staan van ZOZ." Inwoners van Zeeland die niet op het sociale netwerk zitten kunnen vriend worden door een mail te zenden naar zorgomzeeland@hotmail.nl.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ut Rookelijzer

Dialoog gemeente Landerd over school op Morgenzonlocatie deugt niet!

 

Een lege nieuwsbrief

Begin november werd in Zeeland huis aan huis een nieuwe nieuwsbrief over het geplande “Kindcentrum” op het voormalige Morgenzonterrein verspreid. Kindcentrum is het nieuwe (vreselijke) woord voor wat eerder Brede school heette. Het woord “Multifunctioneel centrum” wordt bewust omzeild.

Wat opvalt aan de november-nieuwsbrief is de foto op de voorpagina waarop wethouder Harrie van Dongen de architect de hand schut. Dit wekt sterk de indruk dat ze een deal sluiten. Vervolgens ontbreekt in de nieuwsbrief datgene waar het echt om gaat: “de schets"! Vervolgens verschijnt deze een week later wel op voorpagina van de Arena. Gelekt vanuit het gemeentehuis? Hoe kan dit?

 

Hoe het hoort

Een gemeente hoort op een bepaald moment haar burgers te informeren en een dialoog aan te gaan over de inrichting en het ontwerp van een dorpsbepalend plan. Een nieuwsbrief is daar de uitgelezen kans voor. Nu is de indruk gewekt dat het eigenlijk niet opschiet (“we moesten maar weer eens een nieuwsbrief uit doen maar hebben niet veel meer te melden dan dat de architect aan de slag is gegaan”), en wat erger is; er was dus wel een schets, maar er wordt geen openheid van zaken gegeven richting de Zeelandse bevolking. Ronduit beschamend!

 

Voorbereidende raadsvergadering 7 december: preken voor eigen parochie

Op 7 december j.l. was er een voorbereidende raadsvergadering waar dan eindelijk een nieuwe (gewijzigde) schets gepresenteerd wordt aan de brede Landerdse coalitie en oppositiepartij RPP. Landerd TV was zo attent om de vergadering uit te zenden. De coalitie spreekt haar complimenten uit, de oppositie is gelukkig kritisch maar krijgt geen bijval en maakt een tactisch foutje door de indruk te wekken ook de school van het Oventje te willen betrekken bij het kindcentrum. De presentatie van de architect toont, los van de inhoud, precies aan waar het aan ontbreekt; er is niet gecommuniceerd met de Zeelandse bevolking en er is niet gekeken naar de directe omgeving en de structuur van het centrum van Zeeland!

 

Brandende vragen

De volgende vragen worden door de schets opgeroepen en niet beantwoord.

  • Past het gebouw esthetisch gezien op deze plek en is het afgestemd met de andere grote monumentale panden en de woonomgeving?
  • Krijgen de scholen en andere partijen een robuust en duurzaam gebouw.
  • Wordt er nog iets gedaan met de maatschappelijke behoeften van jeugd en ouderen?
  • Is de speelplaats groot en licht genoeg? Wordt deze niet overschaduwd door de ligging tussen twee grote hoge gebouwen?
  • Is het aantal parkeerplaatsen voldoende? Denk aan de winkeliers, begrafenissen, huwelijken, horeca- en andere bijeenkomsten.
  • Kunnen ondernemers, horeca en de kerk het volzetten van het kerkplein accepteren? Waar blijft het hart van Zeeland?
  • Hoe wordt het ontstaan van een " kiss en ride zone " aan de achterzijde van de school opgelost (een groot deel van de kinderen komt van deze kant) en blijft het kerkpaadje intact?
  • Hoe aantrekkelijk is het nog voor een ondernemer om zich te vestigen in het centrum, welke mogelijkheden blijven er over voor nieuwe ontwikkelingen?
  • Waar blijft er nog open ruimte en groenvoorziening over?
  • Waarom een fraai open dorpsmiddelpunt opheffen, als er voldoende vrije ruimte in het dorp beschikbaar is?
  • Kunnen we straks nog trots zijn op ons eigen dorp Zeeland?
  • Kan de verkeersveiligheid met een dagelijkse stroom van 600 kinderen en vele ouders in de Kerkstraat (4 keer per dag) gewaarborgd worden?

 

Zorgen Om Zeeland 

Hoeveel geduld moeten we nog opbrengen en wanneer krijgen we fatsoenlijk antwoord op bovenstaande vragen. Zeelanders, jullie wens om een toekomstgericht multifunctioneel centrum in Zeeland te krijgen gaat met het realiseren van het Kindcentrum nimmer meer in vervulling. Het gaat ook om de inrichting van het hart van ons dorp en de mogelijkheden om een gezellig, sfeervol dorp overeind te houden. We hebben één keer de kans. Dus moet het goed zijn. Mensen, wordt wakker voor het te laat is!!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Persbericht ZOZ

Grote groep inwoners uit Zeeland vindt het gepresenteerde Kindcentrum niet passen en spreekt hun zorg uit.

 

Dinsdag 6 december j.l. werden tijdens de voorbereidende raadsvergadering in het Schaijkse raadhuis de schetsen van het nieuw te bouwen Kindcentrum op het Morgenzonterrein in het centrum van Zeeland gepresenteerd. Hoewel er nog vele zaken nader ingekleurd moeten worden, waren de Landerse coalitiepartijen lovend over het gepresenteerde massale Kindcentrum. Echter in het dorp Zeeland roeren zich steeds meer inwoners die een toenemende kritiek hebben op de plannen van de coalitie en de massaliteit van het gebouw.

 

Een groep van ruim 40 inwoners heeft zich verenigd in een protestgroep “Zorg Om Zeeland” (ZOZ).  Zij vinden dat de coalitie geen oog heeft naar wat écht onder de Zeelandse bevolking leeft. De groep ZOZ verwacht dat als men een enquête onder alle inwoners van Zeeland zou houden, aangetoond zou worden dat er weinig draagvlak is voor dit politiek besluit.

 

Dialoog.

ZOZ geeft aan dat de dialoog tussen de inwoners van Zeeland en de gemeente niet deugd. Begin november werd in Zeeland huis aan huis een nieuwsbrief over het geplande “Kindcentrum” op het voormalige Morgenzonterrein verspreid. ZOZ vindt de naam Kindcentrum een vreselijk woord voor wat eerder Brede school heette. Het woord “multifunctioneel centrum” (een wens van veel inwoners van Zeeland) wordt bewust omzeild.

Wat opvalt aan de novembernieuwsbrief is de foto op de voorpagina waarop wethouder Harrie van Dongen de architect de hand schut. Dit wekt sterk de indruk dat ze een deal sluiten. Vervolgens ontbreekt in de nieuwsbrief datgene waar het echt om gaat: “de schets"! Vervolgens verschijnt deze een week later wel op voorpagina van de Arena. Gelekt vanuit het gemeentehuis? ZOZ vindt dat de gemeente de burgers moet informeren en een dialoog aan moet gaan over de inrichting en het ontwerp van een dorpsbepalend plan. Er was dus wel een schets, maar er wordt geen openheid van zaken gegeven richting de Zeelandse bevolking. ZOZ stoort zich aan deze gang van zaken, omdat het eerder achterdocht oproept dan vertrouwen.

 

Voorbereidende raadsvergadering 6 december: preken voor eigen parochie

Op 6 december j.l. was de voorbereidende raadsvergadering waar dan eindelijk een nieuwe (wederom gewijzigde) schets gepresenteerd wordt aan de brede Landerdse coalitie en oppositiepartij RPP. De coalitie spreekt haar complimenten uit, de oppositie is kritisch maar krijgt geen bijval. De presentatie van de architect toont, los van de inhoud, precies aan waar het aan ontbreekt; er is niet gecommuniceerd met de Zeelandse bevolking en is onvoldoende goed gekeken naar het kindbelang, de directe omgeving en de structuur van het centrum van Zeeland!

 

ZOZ maakt zich oprecht zorgen.

Smaken verschillen, echter naar de mening van ZOZ past het gebouw esthetisch niet op deze plek en is het onvoldoende afgestemd met de andere grote monumentale panden en de woonomgeving. Na dit schetsontwerp werd naar mening van ZOZ aangetoond dat het gebouw te massaal is zodat je je afvraagt of de locatie voor een brede school wel de juiste is. ZOZ is er van overtuigd dat de ligging van de drie speelplaatsen het overgrote deel van de dag overschaduwd wordt door zowel de kerk als ook de school. Verre van ideaal voor kinderen!

 

Wethouder Harrie van Dongen gaf aan het Kindcentrum multifunctionele ruimtes krijgt en dat er nog wat uitbouw mogelijk is. Hoe zo, nog een etage er bovenop, nog massaler? Hiervan begrijpt ZOZ helemaal niets. Biedt de wethouder hiermee ruimte aan voor de maatschappelijke behoeftes van de ouderen en de jeugd van Zeeland? Gaan jeugdverenigingen en ouderen gebruik maken van het Kindcentrum en laat men het dorpshuis de Garf of het jeugdgebouw de Vlashoeve dan links liggen? Is één multifunctioneel centrum niet veel goedkoper dan de verschillende gebouwen die we straks met z’n allen zullen moeten onderhouden?

 

Ondernemersklimaat.

Diverse ondernemers uit Zeeland hebben hun zorg m.b.t. het Kindcentrum meerdere malen geuit. Een aantrekkelijk dorp waar het goed recreëren is en waarbij een duidelijk hart wordt ervaren kwam regelmatig op de agenda. Ook deze ondernemers gaven aan dat dit gebouw voor een ondernemer niet voldoende aantrekkelijk is om zich nog te vestigen in het centrum. Men vraagt zich af, welke mogelijkheden er voor ondernemers in het dorpscentrum overblijven voor nieuwe ontwikkelingen? Ook hebben ondernemers veelvuldig aangegeven zorgen te hebben over het parkeerprobleem en de dagelijkse verkeersstroom.. Nu al is er te weinig plaats en door de toevallige omstandigheid dat er op het huidige Morgenzonterrein geparkeerd kan worden, is de parkeerdruk tijdens begrafenissen, huwelijken, horeca- en andere bijeenkomsten tijdelijk opgeheven. Dat is na de bouw van een Kindcentrum op de morgenzonlocatie voorbij! Voor het ondernemersklimaat is het volzetten van het kerkplein funest. Daarbij komt dat de verkeersdrukte, en daarmee ook de verkeersonveiligheidonveiligheid, met een dagelijkse stroom van extra 600 kinderen en vele ouders in de Kerkstraat (4 keer per dag), onverantwoord toeneemt. De verkeersstroom is nu al vaak niet te overzien en regelmatig een chaos.

 

Waar blijft het hart van Zeeland?

Zeeland heeft weinig monumenten en ZOZ hoopte dat de gemeenteraad de kans zou oppakken om nu eindelijk een dorpshart te creëren. Helaas vindt ZOZ dit niet terug in het ontwerp. ZOZ mist open ruimten en groenvoorzieningen. ZOZ vraagt zich daarom ook af waarom een fraai open dorpsmiddelpunt opgeheven wordt, terwijl er meer dan voldoende vrije ruimte elders in het dorp beschikbaar is?

 

Zorgen Om Zeeland 

Het gros van de Zeelandse inwoners wil een toekomstgericht multifunctioneel centrum in Zeeland. Met dit Kindcentrum komt die wens nooit meer in vervulling. Mensen, besef wat er gebeurt!!! ZOZ wil de inrichting van het hart van het dorp en de mogelijkheden om een gezellig, sfeervol dorp overeind te houden. ZOZ doet daarom een oproep naar alle inwoners van het dorp Zeeland om te reageren. En hiermee de dialoog op gang te brengen. 

Nieuws

Wat wil Z.O.Z.

20-01-2012 18:12
  Het Kindcentrum bij de sporthal.   Als eerste: De scholen bouwen, samen met buitenschoolse en naschoolse opvang en peuterspeelzaal.   Daarna: De sporthal aanpakken met een grote zaal (MFA) voor ouderen-, jeugd en de...

Het Morgenzonterrein?

20-01-2012 15:52
    Niet volproppen met gebouwen Open ruimte met groen. Klein evenemententerrein. Aantrekkelijk voor publiek en ondernemers (zoals horeca eventueel winkels, etc.). Dus een centrum dat bruist. Met gezelligheid en kwaliteit!